Verandering als gevolg  voor de consument:

Deze informatie is van toepassing als u rechtstreeks in het Verenigd Koninkrijk besteld of goederen meeneemt vanuit het VK naar Europa. Door voortschrijdende onderhandelingen kan dit nog dagelijks veranderen.

Vanaf 1 januari 2021 zijn de regels om iets te bestellen bij een Britse webshop dezelfde als wanneer u iets bestelt uit andere landen buiten de Europese Unie, zoals uit  de Verenigde Staten of China. Dit betekent dat u:

  • bij producten die meer kosten dan € 22 moet u in Nederland btw afdragen;
  • bij  een aankoopwaarde hoger dan € 150 moet u ook invoerrechten betalen. 

Beide rekent u af met uw bezorger.

Daarnaast doet uw post- of pakketbedrijf aangifte bij de douane en betaalt hiervoor inklaringskosten. Die moet u ook betalen aan uw bezorger.

 Bij de grens betaalt u als de waarde van de het VK gekochte goederen groter is dan €430,- invoerrechten en BTW over het bedrag hoger dan €22,- (dan wel het poortje Goods to Declare kiezen). Op dit moment is de btw die u in GB betaalt nog niet terugvorderbaar. U betaalt dus 2x btw.


Hoe hoog de invoerrechten zijn is afhankelijk van het product. Op de website van de Douane zijn de tarieven van de meest gangbare producten. Helaas staat er niets over Sgian Dubhs, kilts, sporrans etc., wat we tot nu toe meegemaakt hebben zitten die tarieven rond de 4%, kan wat hoger of lager zijn, afhankelijk van de code die verzender op het pakket aangeeft.
Neemt u goederen mee naar het VK die u in Nederland relatief nieuw gekocht heeft en u wilt op de terugreis geen vervelende vragen hebben bij de grens of zelfs alsnog aangeslagen voor btw/Inklaring etc., zorg dan dat u de aankoopbewijzen bij u heeft of in ieder geval kopieën er van.

Bron: Nederlandse Douane